- De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is kritisch over de manier waarop Philips met de vervanging van apneu-apparaten omgaat.
- Philips erkent dat de terugroepactie van de apparaten een ‘stroeve start’ heeft gekend.
- Eerder was ook de Amerikaanse medische waakhond FDA al zeer kritisch over Philips.
- Lees ook: Philips moet €165 miljoen extra opzij zetten voor problemen met apneu-apparaten – beurskoers daalt 9%
De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is kritisch over de manier waarop Philips met de vervanging van apneu-apparaten omgaat. Dat zegt de inspectie tegenover Nieuwsuur.
Volgens de inspectie schiet Philips “substantieel en structureel” tekort bij de afhandeling van de terugroepactie. Die is in gang gezet omdat patiënten schuimdeeltjes bleken te kunnen inademen of inslikken en daarbij dan mogelijk gezondheidsschade oplopen.
De terugroepactie verloopt nog niet erg voorspoedig. Het merendeel van de patiënten zou nog altijd geen idee hebben wanneer hun apparaat wordt vervangen, stelt Nieuwsuur. Ook Philips zelf laat weten dat in ieder geval in Nederland nog ruim 70 procent van de gebruikers niet is geholpen.
“De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we zowel aan de kant van de versnelling van de productie van de apparaten als op het gebied van de informatiestroom naar de patiënten door de complexiteit en door de grote aantallen een stroeve start hebben gekend”, zo reageert medisch directeur Jan Kimpen van Philips tegenover het nieuwsprogramma op de berichtgeving.
Eerder was de Amerikaanse FDA ook al zeer kritisch over Philips.
Mensen met apneu hebben tijdens hun slaap last van een stokkende ademhaling. Dit heeft niet alleen als gevolg dat ze 's ochtends niet zijn uitgerust, maar ook dat ze op de langere termijn een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten, te hoge bloeddruk en diabetes.